+31 (0)70 3242270 | 09:00-19:00 |

GESCHIEDENIS

Camping Duinhorst bestaat al sinds juli 1965.

Het huidige campingterrein en het terrein van Renbaan Duindigt behoorden samen tot het grote landgoed Duinhorst. In 1933 werd al een sintelbaan aangelegd op het terrein van Duinhorst.

Duinhorst tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op 8 september 1944 werden de eerste V-2 raketten vanuit landgoed Duinhorst door de Duitse bezetter gelanceerd met bestemming Londen.

De bevolking van Wassenaar-Zuid (ongeveer 10.000 mensen) moest worden geëvacueerd omdat de locatie van de V-2 raketten zoveel mogelijk geheim moest blijven. In totaal zijn er vanuit Wassenaar en Den Haag 1039 V2-raketten afgevuurd.

Op 3 maart 1945 vlogen 55 bommenwerpers van de geallieerden richting Den Haag met als doel de V-2 opslag locaties te vernietigen. Helaas hadden de piloten de verkeerde coördinaten gekregen waardoor de bommen op de wijk “Bezuidenhout” vielen.

Mede door de evacuaties uit omliggende gebieden was de schade groot: meer dan 500 mensen overleden en 12.000 mensen raakten dakloos. Enkele dagen later, op 3 maart 1945 werd het landgoed Duindigt wel geraakt door de geallieerden. De landgoederen Duinhorst, Duindigt en enkele dienstwoningen werden hierbij totaal verwoest. De opgeslagen V-2 raketten werden hierdoor vernietigd.

Sportpark Duinhorst

In 1952 werd het huidige campingterrein een officieel sportpark met een voetbalveld en in het midden daarvan een verharde betonnen wielerbaan op de plaats van de sintelbaan uit 1933. Tijdens de voetbalwedstrijden stonden er tijdelijke tribunes op de wielerbaan.

De voetbalclubs “S.V.V. Scheveningen” en “De Flamingo’s” (later Holland Sport) hadden vanaf 1952 hier hun thuisbasis. Omdat het publiek het afgelegen terrein in Wassenaar amper wist te vinden gaat “Holland Sport” vanaf 1955 in het stadion Houtrust spelen.

De wielerbaan werd gebruikt door de wielerclub “De Spartaan”. Hier werden veel wedstrijden verreden en in de winter werden vossenjachten en crossen georganiseerd door de wielerclub.

Camping Duinhorst

Na het vertrek van de voetbalclubs en de wielerclub werd het terrein in 1965 ingericht als camping.

De wielerbaan is nog steeds zeer herkenbaar op de camping, zowel de vorm van de baan als de ligging zijn door de jaren heen onveranderd gebleven. Het huidige “Middenterrein” waarop de caravans en campers staan was vroeger het voetbalveld.

De voormalige kleedkamers van de toenmalige sportverenigingen zijn tegenwoordig het grote sanitairgebouw van het Middenterrein. De voormalige hoofdtribune is nu het restaurant en de snackbar van Paviljoen Duinhorst.

Camping Duinhorst heeft momenteel ongeveer 130 toeristische plaatsen voor caravans en campers en 200 vaste plaatsen met stacaravans. Op de verschillende tentvelden kunnen in totaal ongeveer 100 tenten staan.